Social return coördinator Frank van der Vlist van APPM vertelt waarom het bedrijf De Makerij financieel steunt

De Makerij kan niet zonder de financiële bijdrage van onze Mogelijkmakers. Het ene bedrijf steunt ons vanuit een social return verplichting, het andere vanwege een sterke maatschappelijke betrokkenheid. In een reeks verhalen vertellen onze Mogelijkmakers wie ze zijn en waarom ze De Makerij steunen. Deze keer het woord aan Frank van der Vlist die binnen APPM de social return verplichting coördineert.

Wat doet APPM?
APPM is een adviesbureau voor de fysieke leefomgeving. Dat is eigenlijk alles om ons heen; van dorpen en steden tot rivieren en snelwegen. We werken aan projecten op het gebied van duurzame mobiliteit, energietransitie, infrastructuur, landelijk gebied, stedelijke ontwikkeling en water. Bij alles staat onze missie centraal: Nederland mooier maken.”

Waarom steunen jullie De Makerij?
Maken zit dus in het DNA van ons bedrijf en daarom spreekt De Makerij ons natuurlijk enorm aan. We vinden het een goed initiatief om kinderen tussen 10 en 18 jaar in aanraking te brengen met techniek en vakmanschap. We hebben in Nederland veel behoefte aan mensen die dingen kunnen maken. Bij De Makerij kunnen kinderen geïnspireerd raken voor opleidingen waar ze anders misschien niet aan gedacht hadden.”

Op welke manier heeft APPM met een social return verplichting te maken?
“Bij veel van de projecten waaraan wij meewerken, heeft de overheid zo’n verplichting opgenomen in het contract. Wat concreet inhoudt dat we 2 of 5 procent van het bedrag van de opdracht teruggeven aan een maatschappelijk doel.”

Hoe verloopt dat proces meestal?
“De social return verplichting blijkt in de praktijk vaak best lastig, want het is aan allerlei voorwaarden gebonden. Die verschillen daarbij ook per overheidsorganisatie, want iedere organisatie geeft een eigen invulling aan het onderwerp. Vaak lossen bedrijven hun social return in door het aannemen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is moeilijk voor een adviesbureau zoals APPM, omdat we voornamelijk met WO-geschoolden werken. Een financiële bijdrage leveren aan De Makerij is in vergelijking relatief makkelijk.”

Kun je daar iets meer over vertellen?
“We kwamen het initiatief tegen in een lijstje van sociaal ondernemers van gemeente Rotterdam. Daarnaast ontvingen we een e-mail vanuit De Makerij zelf over de mogelijkheden van social return verplichtingen realiseren via hen. Doordat het initiatief ons zo aansprak, hebben we contact gelegd. Het bedrag dat wij aan De Makerij doneren, kunnen we onder andere afschrijven van onze verplichting bij de gemeente Rotterdam.”

Kan De Makerij langer op steun van APPM rekenen?
“Ja, we hebben onze eerste betrokkenheid getoond door een bedrag te doneren en dat willen we blijven doen. We willen graag op lange termijn samenwerken, omdat het initiatief zo goed aansluit bij onze missie. Daarnaast zijn Chantal en Jan enorm betrokken bij De Makerij. De passie spat er vanaf, en dat heb je ook nodig om zoiets op te zetten. Daar willen wij als APPM graag aan bijdragen. Wat extra leuk is: we zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een workshop. Dus binnenkort gaan we met een aantal APPM-collega’s ervaren hoe het is om lekker bezig te zijn!”

***

Ben je benieuwd hoe jouw bedrijf financieel kan bijdragen aan De Makerij? Op deze pagina vind je meer informatie en als je dit formulier invult, nemen we contact met je op.

Ja, ik draag ook graag bij