16 juni 2022

Een Rotterdams begrip verdwijnt: Goudsmid M. Heijkoop op de Nieuwe Binnenweg sluit na zestig jaar de deuren. Eigenaresse Hanneke nam de authentieke zaak over van haar vader. Om het vak door te geven aan een volgende generatie doneert ze de inventaris uit het atelier aan De Makerij. “Het is heel oud, maar een hamer blijft een hamer en een pons een pons.”

Zestig jaar ambacht

Als je de kleine winkel binnenstapte, voelde je meteen de historie. Het smalste pand van Rotterdam stond en hing vol met traditionele, houten vitrines met sieraden en horloges. Hanneke: “We hebben nooit iets aan het interieur veranderd. Het is allemaal net zo oud als de zaak zelf.” Ze praat vooral over haar vader die de winkel zestig jaar geleden opende. “Hij moest eigenlijk schoenmaker worden, maar koos toch voor goudsmid. Daar bleek hij zo goed in dat hij al snel een eigen atelier begon.” Allereerst boven hun woning op de Heemraadssingel en een aantal jaar later op Nieuwe Binnenweg 119.

Hanneke is trots als ze over haar vader vertelt. “Hij was zo’n aardige en lieve man. Hij wilde iedereen helpen en zelfs dingen gratis repareren.” De passie die ze voor haar vak voelt, heeft ze van hem overgenomen. Al het werk in de winkel deed ze voor hem. En de vaste klanten. “Mensen gaan hier allemaal blij weg, want je maakt iets moois voor ze. Daar word ik gelukkig van!

Marjolijne het werk in het atelier

Het atelier

Bij Goudsmid M. Heijkoop verkopen ze sieraden en horloges van verschillende merken, maar de winkel staat vooral bekend om reparaties en opdrachten. Daarvoor moet je een steil trappetje op naar de eerste etage van het pand waar het atelier is. Marjolijne zit hier al meer dan 35 jaar aan de werkbank. Ze leerde het vak aan de Vakschool Schoonhoven en kwam direct bij M. Heijkoop terecht. Daar is ze nooit meer weggegaan. “Goudsmeden is een hobby waar ik mijn werk van heb gemaakt. Ik vind het heel leuk om vanuit niets iets te creëren. Van een klompje goud kun je van alles maken. Heel lang is het zwart en pas met het polijsten ontstaat er iets moois.”

Net als voor Hanneke vindt Marjolijne een blije klant het allerbelangrijkst. “Ofwel je maakt iets nieuws voor iemand of je repareert een sieraad waar veel emotionele waarde aan zit. In alle gevallen gaat de persoon gelukkig weg. Als het maar op een bepaalde tijd klaar is”, zegt ze. Hanneke merkt op dat jonge makers vaak alleen nieuwe dingen willen maken en geen reparaties doen. “Repareren is ook belangrijk. Het is zonde dat we tegenwoordig alles nieuw willen.”

Zelfgemaakte wals

In het atelier heeft de tijd ook stil gestaan. De werkbanken, het gereedschap, de hamers, de ponsen; het is allemaal nog aangeschaft door meneer Heijkoop zelf. Marjolijne: “Gereedschap verandert bijna niet, je kunt hier alles mee maken.” In de hoek van de ruimte staat een oude wals. “Die gebruiken we nu veel minder, maar meneer Heijkoop heeft hem helemaal zelf gemaakt. Dat is toch bijzonder.”

Al deze gebruikte materialen, met een historie van zestig jaar ambacht, komen straks naar De Makerij. Hanneke hoorde over het initiatief en wist meteen dat haar vaders inventaris hiervoor bestemd was. “Hij heeft dit van al zijn spaarcenten gekocht. Het voelt als een goed doel”, zegt ze. “Het vak goudsmid moet blijven bestaan en zo hoop ik dat jongere generaties geïnspireerd worden. Net zoals mijn vader bij mij heeft gedaan.” Waarom iets met je handen maken fijn is? “Het leven gaat al zo snel. Neem de tijd om iets te maken.”

Wil jij zelf of met je klas straks ook bij De Makerij aan de slag? Wil je bij De Makerij je eigen business starten? Of als ondernemer of vastgoedorganisatie waarde toevoegen aan Rotterdam? Laat het ons weten!

Interesse? Laat het ons weten!