15 december 2022

De Rotterdamse goudsmid Imane Drouk (35) is Meester bij De Makerij op Rotterdam-Zuid. In de creatieve werkplaats geeft ze workshops goudsmeden aan leerlingen van 10 tot 16 jaar. In ruil daarvoor mag ze onbeperkt gebruik maken van de ruimte en gereedschappen. “De perfecte combinatie voor mij, want ik ben net gestart met mijn eigen sieradenlijn.”

Het werk in De Makerij kwam voor Imane als geroepen. Want met twee kleine kinderen bleek thuis aan haar collectie werken lastig. De gratis werkruimte is niet het enige voordeel dat ze als Meester heeft. “De workshops en vooral de reacties van kinderen geven me energie en inspiratie.”

Enthousiaste kinderen

Een paar keer per week komt er een schoolklas vol nieuwsgierige kinderen naar De Makerij. Imane: “Als ze binnenkomen zijn ze vaak onrustig en zitten ze rondjes te draaien op hun kruk. Dat verandert in één klap als ze aan de slag gaan.” De kinderen maken in tweeënhalf uur tijd een sleutelhanger van messing, waarvoor ze allerlei gereedschap en technieken moeten gebruiken. “De leerlingen vertrekken supertrots, want ze hebben iets met hun eigen handen gemaakt. Van al die positieve reacties krijg ik weer energie om verder te gaan met mijn eigen werk.”

Andere voordelen bij De Makerij

Voor dat eigen werk -onder haar eigen label Larey– is genoeg plek bij De Makerij. Achter een grote glazen pui in de werkplaats is een aparte ruimte voor de Meesters. Hier kunnen ze hun materialen en sieraden veilig opbergen en ieder moment van de week gebruik maken van alle faciliteiten. “Het is een prettige lichte ruimte en ik vind het fijn om buitenshuis te werken. Thuis word ik toch snel afgeleid door bijvoorbeeld huishoudelijke taken die nog moeten gebeuren. In de Hillevliet ben ik in een professionele omgeving aan het werk. En kan ik ook klanten ontvangen.”

Ook is De Makerij goed voor Imanes netwerk. “Het is leuk om samen met andere zelfstandige goudsmeden in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. Ook krijgen alle kinderen en hun ouders een link naar de website van mijn sieradenmerk toegestuurd. Daar haal ik weer potentiële nieuwe klanten uit.”

 

Word jij onze nieuwe Meester?

Ben jij net als Imane goudsmid en past een werkplek bij De Makerij bij dit moment in je carrière? Neem dan contact met ons op. We bieden je de mogelijkheid om gebruik te maken van een werkplek in ruil voor het geven van een workshop per week. Alleen een werkplek huren óf alleen workshops verzorgen tegen betaling kan uiteraard ook. We verkennen graag in een persoonlijk gesprek hoe de samenwerking eruit kan zien.

 

Binnenkort kennismaken?